Na een uitgebreide afscheidstournee en de zoveelste verzamel-cd kwam er enkele jaren geleden een einde aan het succesverhaal van de Britse popgroep Simply Red. De tweede soloplaat van frontman Mick Hucknall staat vol soulcovers.

Met Simply Red nam Mick Hucknall wel vaker bekende en minder bekende nummers op van soulartiesten als Barry White, Harold Melvin and The Bluenotes, Homer Banks, The Stylistics en Aretha Franklin, maar nog nooit kwam het tot een volledig album vol covers (hoewel Blue uit 1998 voor de helft uit covers bestond).

Hucknall bracht in 2008 zijn eerste soloalbum Tribute To Bobby uit, met daarop nummers van de Amerikaanse soulzanger Bobby Bland (hoewel de nummers zelf van een breed scala aan liedjesschrijvers stammen) en voor opvolger American Soul heeft de roodharige Brit opnieuw zijn platenkast doorgespit naar soulnummers.

De stem van Hucknall bleek eerder al uitermate geschikt voor dit materiaal en de voormalig Simply Red-voorman werkt zich dan ook hier weer moeiteloos door liedjes van grootheden als Otis Redding, Etta James en Bettye Lavette heen. Hij doet het echter met zulk gemak dat het voor hem geen bijzondere prestatie meer lijkt.

Gemakzuchtig

En als je Mick Hucknall bent, dan is het dat ook niet. Maar waar Hucknall er vooral in de vroege jaren van Simply Red in slaagde om een indringende sentimentele laag aan te brengen in covers van Ev’ry Time We Say Goodbye, If You Don’t Know Me By Now en Heaven, klinken veel van de uitvoeringen op dit album wat gemakzuchtig.

De grote uitzonderingen hierop zijn juist de twee nummers die van origine eigenlijk geen soulnummers zijn, namelijk Perry Como’s It’s Impossible en Hope There’s Someone van Antony and The Johnsons. De rest van de plaat luistert lekker weg, zonder dat Hucknall je echt weet te raken met zijn anders zo veelzijdige stemgeluid.