Het gezegde "If it’s not broken, don’t try to fix it" wordt in de popmuziek weinig nageleefd. Hoe vaak nemen artiesten niet nieuwe versies op van hun grootste successen? Ook Electric Light Orchestra maakt zich er schuldig aan.

Voor het laatste album Zoom in 2001 verscheen, bracht Electric Light Orchestra (vaak afgekort tot ELO) tussen 1971 en 1986 elf studioalbums uit, inclusief een legio aan hitsingles, waaronder Mr. Blue Sky, Don’t Bring Me Down, Can’t Get It Out Of My Head en Turn To Stone. Allen zijn te vinden op dit nieuwe verzamelalbum.

Echter, technisch gezien is Mr. Blue Sky: The Very Best Of Electric Light Orchestra geen verzamelalbum van de band rondom zanger, liedjesschrijver en producer Jeff Lynne, maar een bijna uitsluitend door hem zelf in elkaar gedraaid studioalbum met compleet nieuwe uitvoeringen van de hits uit de jaren zeventig en tachtig.

Eigenlijk wordt al meteen op het openingsnummer Mr. Blue Sky duidelijk dat het geen goed idee was om deze popklassiekers in een nieuw jasje te steken. Hoewel Lynne geprobeerd heeft nummers als Strange Magic, Do Ya en Evil Woman zo exact mogelijk te kopiëren, klinken de nieuwe opnames nergens zo sprankelend als de originele hits.

Vervolg

De afwezigheid van een aantal van de grootste hits van Electric Light Orchestra (als Hold On Tight, Confusion, Shine A Little Love, Xanadu, Rock ‘N’ Roll Is King en All Over The World) laat ruimte open voor een vervolg, zeker gezien het commerciële succes van dit album in Lynne’s thuisland Groot-Brittannië. Maar wie zit daar op te wachten?

De enige plausibele reden om deze schijf aan te schaffen, is vanwege het nooit eerder uitgebrachte en zeker zeer aangename Electric Light Orchestra-nummer Point Of No Return. Maar wie op zoek is naar een sterk carrièreoverzicht van de band kan beter de uitstekende dubbel-cd Light Years of de boxset Flashback aanschaffen.