Dat de door rockproducer Kevin Shirley bijeengebrachte supergroep Black Country Communion niet te stuiten is, blijkt wel uit het feit dat dit nu al studioalbum nummer drie in evenzovele bestaansjaren is.

Het is wederom een pareltje geworden. Frontman en liedschrijver Glenn Hughes meldt dat hij op Afterglow heeft geprobeerd meer drama aan te brengen in het kenmerkend energieke hardrockgeluid van de band, door vaker dan voorheen rustige, akoestische momenten en toetsenpassages in te voegen.

Dat is inderdaad duidelijk hoorbaar, te beginnen bij opener Big Train, die weliswaar start met een fel staccato intro, maar waarin vervolgens ook ampel ruimte blijkt voor ingehouden lyriek. Het resultaat bereikt ontegenzeggelijk het beoogde dramatische effect.

Hoewel de verschillen tussen beide groepen natuurlijk enorm zijn, zou je misschien kunnen stellen dat Black Country Communion net als grote voorganger Led Zeppelin op zijn derde plaat de suggestieve kracht van de kalmte ontdekt heeft. Overigens herinneren stukken als Dandelion, The Giver en Crawl wel wat aan die rocklegende.

Klankenpalet

Over het geheel genomen blijft Afterglow echter een enerverende, explosieve affaire in lijn met de vorige schijven, zij het met een iets gevarieerder klankenpalet. Zo mag toetsenist Derek Sherinian zich tijdens het slotnummer futuristisch uitleven op een manier die we wel kennen van zijn solowerk, maar die in deze context zeker nieuw is.

Aldus verbreedt het illustere viertal zijn geluid op deze plaat, zonder daarbij afbreuk te doen aan zijn aanzienlijke vroegere kwaliteiten. Liefhebbers van de eerdere albums kunnen dit bijzonder geslaagde werkstuk dan ook blind aanschaffen.