Zelfs wanneer de bandnaam Bread of die van diens frontman David Gates je niks zeggen, dan nog ken je waarschijnlijk één of meerdere van diens vele hits of heb je ze op zijn minst wel eens gehoord op de radio of in een film.

Bread wordt heden ten dage niet meer zo gek veel op de Nederlandse radiostations gedraaid, met uitzondering van Radio 2 en Sky Radio. De brave softrock en zoete powerballads van Bread en zanger David Gates uit de jaren zeventig zijn wat uit de gratie geraakt, hoewel ze vaak gecoverd werden en nog steeds gecoverd worden.

Zo nam zangeres Rumer een prachtversie op van Goodbye Girl (op Seasons Of My Soul), terwijl de tranentrekker Make It With You door de jaren heen werd opgenomen door zowel obscure artiesten als reggaezangeres Charmaine Burnett (te vinden op Harmony, Melody & Style) en wereldsterren als Cilla Black (op Completely Cilla: 1963-1973).

En wanneer je deze uitgave uit de Collected-reeks afspeelt, herken je onmiddellijk nog meer hits van de Californische band. The Guitar Man, If, Lost Without Your Love en Everything I Own zijn stuk voor stuk popklassiekers. Alleen niet van het soort die je luidkeels in de kroeg meezingt, maar het soort dat je meeneuriet in de supermarkt.

Vertegenwoordigd

De 3-cd-box Collected laat horen dat Bread en Gates tot meer in staat waren dan het fabriceren van enkel muzikaal behang, want tussen de 49 herkenbare melodieën staat ook wat steviger werk. De vocale harmonieën en het gitaarwerk leent Bread overduidelijk uit Californische rock, terwijl ook folkinvloeden sterk vertegenwoordigd zijn.

Toch voeren aandoenlijke liefdesliedjes en knusse knuffelrock de boventoon, maar dat is nou eenmaal waar David Gates en consorten in uitblonken. Liefhebbers van zwijmelmuziek van Cat Stevens, Christopher Cross en Jim Croce mogen dit album dus niet missen. Maar ook iedereen met een gebroken hart kan hier heerlijk zwelgen in zelfmedelijden.