Meer dan in menig ander muziekgenre zijn R&B-artiesten onderhevig aan enorme schommelingen in de verkoopcijfers. Jaren negentig-lieveling Brandy kent de slagen van de zweep; haar laatste plaat Human ging destijds ongehoord ten onder.

Met Two Eleven geeft Brandy aan eindelijk klaar te zijn voor de re-match. Kan deze ooit immens populaire zangeres het tij keren en haar plek heroveren op het R&B-speelveld van 2012, dat is de vraag. Op Two Eleven spaart Brandy kosten noch moeite om haar doel te bereiken.

De waslijst aan bekende producers op Two Eleven is indrukwekkend. Toch is het niet genoeg. Brandy verdient lof voor het vasthouden aan haar eigen sound. In vele opzichten is dit schijfje vergelijkbaar met het door Timbaland geproduceerde project Afrodisiac uit 2004.

De producties op Two Eleven kennen een soortgelijke balans tussen vertrouwde, meer traditionele elementen van R&B en futuristische popinvloeden. Two Eleven opent sterk met Wildest Dreams; een heerlijke terugblik track naar de hoogtijdagen van het genre.

Voorspelbaarheid

So Sick en Slower kenmerken zich vooral door een goedkoop refreintje. Die inzingen lukt de inmiddels 33-jarige Brandy wel, maar voor diepgang ben je aan het verkeerde adres. Let Me Go en Put It Down doen er nog een schepje bovenop als het gaat om voorspelbaarheid. De toevoeging van een rappende Chris Brown helpt ook niet mee.

De mid-tempo ballad Scared Of Beautiful slaagt erin Two Eleven te voorzien van oprechte emotie als Brandy haar eetstoornis benoemd en daar een zekere angst voor onderkent. Of Two Eleven Brandy’s grote comeback wordt valt te betwijfelen. Alhoewel, Brandy moet toch zeker een hitje of drie hierop hebben staan.