Twee decennia geleden hadden de mannen van Bløf zich niet kunnen voorstellen dat hun liedjes ooit door complete volksstammen in de harten gesloten zouden worden. Een nieuwe cd-box bundelt hun klassiekers.

Toen de Zeeuwen in 1998 voor het eerst de Nederlandse hitparades binnen kwamen varen met het lieflijke Liefs Uit Londen, was er onmiddellijk een nederpopklassieker geboren. Al na het derde album Boven (1999) werd het duidelijk dat Bløf er nog een heel legio aan zou leveren, allen direct herkenbaar en van een constante kwaliteit.

Maar Bløf stuitte ook op weerstand van een deel van het platenkopende publiek, juist vanwege die herkenbaarheid en de knappe tekstuele kwinkslagen van Peter Slager. En of je nu houdt van van Bløf of juist niet; wanneer je alle hits op een rij hoort, besef je pas hoeveel van diens muziek je kent. Gevraagd of ongevraagd. Een prestatie op zich.

Toch doet Hier: Het Beste Van 20 Jaar Bløf zijn titel niet volledig recht aan. Hoewel de band in 1992 is opgericht en het debuutalbum Naakt Onder De Hemel reeds in 1995 verscheen, beslaat deze dubbel-cd slechts een periode van vijftien jaar, van Helder tot en met de nieuwe single Zo Stil (vertaling van het Jupiter Jones-nummer Still).

Overzichtelijk

Het is overzichtelijk dat de nummers er in chronologische volgorde op staan, al ontbreekt er een handvol bescheiden hitjes (Een Dag Op De Grens, Dat Wij Dat Zijn, Regen en Wijd Open). Als hitsoverzicht is deze cd-box wel aanzienlijk completer dan het reeds verouderde compilatiealbum Het Eind Van Het Begin uit 2004.

Maar die kanttekeningen buiten beschouwing gelaten, is Hier: Het Beste Van 20 Jaar Bløf met 36 hits gewoonweg een indrukwekkende terugblik op een onwaarschijnlijk succesverhaal. Misschien heb je alles al of zit je er totaal niet op te wachten, maar dat deze liedjes zich door de jaren heen in je hoofd genesteld hebben, valt geenszins te ontkennen.