Na vier platen die hij simpelweg naar zichzelf vernoemde, besloot Peter Gabriel zijn vijfde vocale studioalbum na zijn vertrek bij Genesis een andere titel te geven. Dat werd So. Gewoon, omdat hij de lettercombinatie wel mooi vond op de hoes.

So is op alle vlakken een opmerkelijk album binnen de discografie van Gabriel, daar het zijn meest toegankelijke werk bevat en, mede daardoor, ook commercieel gezien het beste presteerde van al zijn platen. Bovendien zijn de videoclips bij de singles die van dit album afkomstig waren kleine visuele kunstwerkjes, uniek voor hun tijd.

Wat dat betreft mag So, met de monsterhit Sledgehammer, met recht een album van de MTV-generatie genoemd worden. Gabriel produceerde So samen met Daniel Lanois, die in 1984 voor het eerst zijn diensten verleende aan U2, op The Unforgettable Fire. Lanois werkte ook al met Gabriel op het soundtrackalbum Birdy.

De eens zo vernieuwende klanken die te horen zijn op So, zijn anno 2012 niet meer dan een artefact van glimmende jaren tachtig-pop, al luisteren nummers als Big Time en In Your Eyes nog altijd lekker weg. Red Rain heeft ondertussen aan schoonheid weinig ingeboet, terwijl de tekst van het duet Don’t Give Up met Kate Bush nog steeds actueel blijkt.

Concertopname

De heruitgave, in het kader van het 25e jubileum van de So Tour, gaat gepaard met een paar uitgebreide varianten van het moederalbum. Allen bevatten de concertopname Live In Athens 1987. Enkele nummers werden al vrijgegeven voor een documentaire uit 1990, maar nu verschijnt het concert voor het eerst op cd en dvd.

Het klankbeeld en de toon van de liveregistratie komen overeen met die van het studioalbum zelf en de opnames laten Peter Gabriel in vocale topvorm horen. Enig gemis is wat materiaal dat tot op heden enkel op de singles verscheen, plus die iconische videoclipjes die So voortbracht. Verder stelt deze heruitgave geenszins teleur.