Met het ambitieus getitelde House Of Gold & Bones Part 1 levert het Amerikaanse metalvehikel Stone Sour een muzikaal en productioneel relatief geavanceerd, maar tegelijkertijd zeer toegankelijk en vlot verteerbaar album af.

Hoewel de nu-metalextravagantie van Slipknot aanvankelijk een stuk meer media-aandacht kreeg, waren zanger Corey Taylor en gitarist James Root voor de doorbraak van die band al enkele jaren in de weer met het wat minder spectaculair ogende Stone Sour.

De razendsnel groeiende faam van eerstgenoemde groep betekende uiteindelijk echter ook de doorstart van de tweede in het nieuwe millennium. Sindsdien brengt Stone Sour met enige regelmaat platen uit, waarbij de nieuwe schijf zelfs in een recordtijd van twee jaar op voorganger Audio Secrecy volgt.

Dat record staat echter alweer op het punt om te worden verbroken, want Part 2 van dit tweeluik zal naar verwachting volgend jaar in de schappen liggen. Het is dus niet overdreven om te stellen dat de band stevig op dreef is, temeer daar House Of Gold & Bones geconcipieerd is als een groots opgezet multimediaproject.

Melodieus

Energieke albumopener Gone Sovereign en onmiddellijke opvolger Absolute Zero bevestigen dat beeld overtuigend met sterk melodieus zang- en gitaarwerk en een pakkende opbouw. RU 486 vormt even later een aardige, zij het ietwat geforceerd klinkende poging om de vertrouwde muzikale oevers te buiten te gaan.

Ter hoogte van het wel erg melodramatisch getoonzette Taciturn zakt de plaat echter een beetje in. Neemt niet weg dat de band met dit halve dubbelalbum een redelijk effectief en bij tijd en wijle enerverend werkstuk heeft gecreëerd.
 

Stone Sour staat op 7 december in Melkweg, Amsterdam.