De Hollywood Bowl is een fameus Amerikaans amfitheater, vooral vanwege de memorabele optredens die artiesten als The Beatles, Mario Lanza en Queen er gaven. Ook rockband The Doors trad er ooit op.

Een deel van de opnames van het concert dat The Doors op 5 juli 1968 gaf in de Hollywood Bowl was reeds beschikbaar. Zo verscheen in 1987 het album Live At The Hollywood Bowl en in 1999 de dvd The Doors – Collection. Die laatste bevatte met 62 minuten de meest complete weergave van het legendarische concert.

Het album zoals dat in 1987 verscheen bevatte slechts zeven nummers, waarin soms ook nog flink geknipt was. Met de cd- en dvd-uitgave van Live At The Bowl ’68 is er eindelijk een volledige registratie van die bewuste avond beschikbaar en ook nog eens op hogere kwaliteit in verhouding tot eerdere releases.

Zelfs de beschadigde opnames van The WASP (Texas Radio And The Big Beat), Spanish Caravan en Hello, I Love You zijn hersteld en worden na 44 jaar officieel vrijgegeven. Overigens is de inclusie van The WASP (Texas Radio And The Big Beat) in de setlist opmerkelijk, daar de studioversie pas in 1971 verscheen, op L.A. Woman.

Bezwerend

Verder bevat Live At The Bowl ’68 overwegend een evenredig aantal nummers van de eerste drie albums, The Doors (1967), Strange Days (1967) en Waiting For The Sun (1968). Dat psychedelica op zijn hoogtepunt was ten tijde van deze concertopname, blijkt wel uit de lang uitgerekte, bezwerende instrumentale stukken.

Vooral het orgel van Ray Manzarek neemt een prominente plek in, soms virtuoos bespeeld en op andere momenten enkel om een rommelige kakofonie aan geluid te creëren. Jim Morrison schreeuwt, scandeert en dicht ondertussen meer dan dat hij echt zingt, maar de energie die de band hier laat horen was ongekend voor 1968.