Fans van Prince hebben in recente jaren veel muziek van hun idool horen voorbij komen, maar na 2010 is er geen nieuw werk meer van hem verschenen. Wel werkte hij mee aan het nieuwe album van zijn held Larry Graham.

Niet geheel verwonderlijk overigens, daar Prince en Larry Graham in het verleden al eerder hebben samengewerkt. Zo produceerde Prince het laatste album van Graham Central Station, GCS2000, uit 1998. Het laatste volwaardige soloalbum van de funkmuzikant was Fired Up en dateert alweer uit 1985.

Prince verleent zijn medewerking aan drie nummers op Raise Up, te weten Shoulda Woulda Coulda, Movin’ en het titelnummer. Zijn bijdrages op deze nummers zijn cruciaal, daar hij onder meer gitaar, drums en keyboards speelt en meezingt in de achtergrondkoortjes. Deze opnames wijken ook af van de meeste andere liedjes.

Waar ze nummers met Prince aanleunen tegen smeuïge, sexy R&B met de nodige gitaarpartijen, bestaat het merendeel van het overige werk uit conventionele funk met veel ruimte voor toetsen en toeters. Niet iets dat we nog niet eerder hoorden van Parliament, Funkadelic, Sly & The Family Stone of Graham Central Station zelf dus.

Afvinken

Het doet er dan ook niet zoveel toe dat alle clichés die het genre met zich meebrengt hier afgevinkt kunnen worden, het is gewoon bijzonder prettig om te horen hoe deze grootheid al die clichés weer uit de kast trekt voor een prima plaatje en ook nog eens met overwegend eigen nummers (naast covers van Stevie Wonder en Al Green).

Het beste nummer is het sensuele, grotendeels uit vuige synthesizerklanken opgebouwde No Way, dat eveneens riekt naar een productie van Prince (het is in zijn studio opgenomen). De ballad Hold You Close lijkt een verdwaald nummer van Peabo Bryson of James Ingram en moet je als funkliefhebber maar op de koop toe nemen.