Een paar jaar nadat de musical Mamma Mia met liedjes van ABBA in première ging, verscheen We Will Rock You. De rockmusical van Ben Elton en Queen viert zijn tienjarige bestaan met een cd.

Het moet geen gemakkelijke opgave zijn geweest om de nummers van Queen los te wrikken hun diens originele context, want popklassiekers als Radio Ga Ga, I Want To Break Free, Bohemian Rhapsody en Who Wants To Live Forever zijn onlosmakelijk verbonden met Queen en diens enigmatische frontman Freddie Mercury.

Maar de wereld leek elf jaar na de dood van Mercury klaar om de muziek van de rockband in een andere setting te horen. Inmiddels zijn we weer tien jaar verder en is er de jubileumeditie van het musicalalbum We Will Rock You, met de oorspronkelijke cast. In feite een heruitgave van het album uit 2002, met een bijgevoegde bonus-cd.

Het album zelf klinkt nog geenszins verouderd, maar dat is grotendeels te wijten aan de arrangementen van Brian May en Roger Taylor, die nauwgezet de oorspronkelijke plaatopnames volgen. Ook de cast verdient een pluim voor diens vocale bijdrages (vooral Tony Vincent), al is het gezien de setting moeilijk deze nummers echt eigen te maken.

Noodzaak

De noodzaak om deze uitgave van het We Will Rock You-album aan te schaffen zal vooral afhankelijk zijn van je status als Queen-fan en -verzamelaar. Al is het ook goed denkbaar dat je als Queen-fan helemaal niks te maken wil hebben met deze musicalproductie, zelfs al is er een schijfje met zeldzaam materiaal toegevoegd.

Niet louter zeldzaam materiaal overigens, want de nummers van de Spaanse en Duitse cast zijn reeds eerder op cd uitgebracht. Een handvol nooit eerder uitgegeven liveopnames (waaronder een paar met Queen zelf) en een remix moeten het voor de fans interessant maken. Voor wie de musical voor het eerst gaat zien, is dit wel de ultieme voorbereiding.


We Will Rock You is op 9, 10, 11 en 12 april te zien in HMH, Amsterdam.