Het is alweer tien jaar geleden dat Junkie XL wereldfaam verwierf als de eerste persoon die een geautoriseerde remix mocht maken van een nummer van Elvis Presley. De erven waren alleen niet zo blij met de artiestennaam van de dj.

Gezien de omstandigheden waarin Presley in 1977 overleed, lag het woord 'junkie' wat gevoelig, dus kortte de Achterhoeker Tom Holkenborg zijn pseudoniem af tot JXL. De Estate van de wijlen King Of Rock ‘N’ Roll zou in dat geval mogelijk ook niet dol zijn op wat Holkenborg op zijn nieuwe plaat laat horen.

De titel Synthesized verwijst namelijk niet alleen naar het voornaamste instrument dat op het zesde studioalbum van Junkie XL te horen is, maar ook naar synthetische drugs, waar diverse malen aan gerefereerd wordt in de titels en songteksten. Tracks als Take Off On Molly’s E en Twilight Trippin laten weinig aan de verbeelding over.

Stilistisch gezien put Holkenborg op Synthesized vooral uit de elektronische hoek van de pophistorie; de disco van Giogio Moroder, de new wave van New Order, de synthpop van The Human League, de techno van Kevin Saunderson, de acidhouse van 808 State en de ambient van Orbital. Maar ook gitaren worden niet geschuwd.

Samenwerking

Het gebruik van analoge synthesizers, sequencers en samples is hier geenszins vernieuwend, maar Junkie XL zet een aantal lekkere dansnummers neer. Ook erg fijn is de samenwerking met Curt Smith (Tears For Fears) en die met de dj’s Tommie Sunshine (cover van de band Supermax), Joost van Bellen en Datarock (bewerking van Gloria van Them).

Wat Holkenborg vooral goed doet, ongetwijfeld gerelateerd aan zijn werk als filmcomponist, is een spanningsboog opbouwen, zowel binnen de individuele nummers als op het album als algeheel, waardoor de plaat aanvoelt als een zeer avontuurlijke trip. "The goal of this trip is ecstasy", maakt LSD-goeroe Timothy Leary nog maar eens duidelijk.