Vorig jaar ging R.E.M. uit elkaar, dus verscheen er al gauw een verzamelalbum met zowel materiaal van de platenfirma’s Warner en IRS. En je kon er als fan donder op zeggen dat er meer heruitgaves zouden volgen van de band.

Document is een belangrijk album uit de discografie van R.E.M., daar het in meerdere opzichten een keerpunt was voor de band uit Athens, Georgia. Om te beginnen was dit het laatste album voor platenlabel IRS Records, voordat R.E.M. de overstap maakte naar Warner Music en wereldfaam verwierf met latere platen.

Maar het is ook de eerste plaat waarop Michael Stipe en kornuiten samenwerkten met producer Scott Litt, het eerste album dat de platina status behaalde in de VS en Document leverde R.E.M. diens eerste Amerikaanse top 10-hit op in de vorm van The One I Love. It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine) werd eveneens een klassieker.

Maar Document bevat meer steengoed werk van R.E.M. en is met recht één van de beste albums die het gezelschap uitbracht. Het album is wel wat topzwaar, met de betere nummers (waaronder Finest Worksong, Exhuming McCarthy en Wire-cover Strange) in de eerste helft, al is ook het lichtpsychedelische King Of Birds een pareltje.

Live-cd

Het is niet de eerste heruitgave van Document, daar IRS Records (in Europa vertegenwoordigd door EMI) graag diens R.E.M.-catalogus herhaaldelijk opnieuw uitbrengt. In 1993 verscheen reeds een uitgebreide heruitgave van Document, die tien jaar later nog eens werd uitgegeven. Deze jubileumeditie bevat een live-cd.

De bonustracks van de cd-uitgave uit 1993 en 2003 zijn absent, maar dat wordt goedgemaakt met een bijna volledig concert dat R.E.M. op 14 september 1987 gaf in Vredenburg, Utrecht. Gek genoeg ontbreekt het nummer Time After Time Etc., dat wel op de heruitgave uit 1993 stond. Vreemd en verwarrend, maar desondanks een leuk livedocument.