Na al het leed dat de Amerikaanse zangeres Beth Hart door de jaren heen bezong, vond ze het tijd om eens een album te schrijven over liefde, romantiek en zelfs over geluk. Een unicum in haar discografie.

Want wie Harts veelvuldig bezongen verleden een beetje kent van haar platen of van haar concerten, weet dat deze dame een getroebleerd leven heeft gehad en dat ook maar al te graag van zich afschrijft. Het heeft geresulteerd in enkele mooie liedjes, al hangt haar oeuvre grotendeels aan elkaar van schrijfsels over allerlei ellende.

De zangeres zwalkte hiermee altijd tussen de grens van onverschrokkenheid en zelfmedelijden, maar in de regel doorgaans aan de goede kant van de lijn. Het vorig jaar verschenen coveralbum Don’t Explain met Joe Bonamassa was een creatieve breuk en een welkome afwisseling na Harts albums vol zelfgepende kommer en kwel.

Voor het eerst hoorden we een andere kant van haar harde, rauwe en met vibrato doorspekte stemgeluid, in de vorm van een onderkoeld, aan Billie Holiday refererend timbre. Die voor Hart zeldzame klankkleur keert op Bang Bang Boom Boom een enkele keer terug, namelijk in het openingsnummer Baddest Blues.

Ongewoon

Wel komt de soulvolle kwaliteit van haar stemgeluid meer en beter tot zijn recht op een aantal nummers op dit zesde studioalbum, met name op With You Everyday, Swing My Thing Around en de gospelachtige bluessong Spirit Of God. Er klinkt een onbezorgdheid in door die ongewoon is voor Beth Hart, maar die haar zeker niet misstaat.

Harts visie op romantiek, liefde en geluk heeft daarentegen altijd nog een grauw randje, vooral omdat voelbare pijn, verdriet en hartzeer uit het verleden nog altijd doorsluimeren in haar teksten en in haar vocalen. Het uitgesponnen bluesnummer Caught Out In The Rain bevat echter de nodige portie drama die je van Beth Hart verwacht.


Bekijk hier de concertagenda van Beth Hart.