Lupe Fiasco - Food & Liquor II: The Great American Rap Album 1

De politiek en sociaal geëngageerde rapper Lupe Fiasco heeft een korte doch turbulente carrière achter de rug en nu is er Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1.

Niet lang na het indrukwekkende Food & Liquor, waarvoor hij werd geprezen voor zijn vertelkunst en boodschap, zou duidelijk worden dat zijn relatie met zowel de critici als het publiek er eentje van liefde en haat zou worden. Het dieptepunt wordt in 2011 bereikt met de plaat Lasers.

Fiasco’s zoektocht naar een eigen sound resulteert in een project vol pop-georiënteerde producties dat nou niet bepaald in de smaak valt bij zijn fans. Als gevolg hierop opent Lupe Fiasco publiekelijk dat aanval op zijn platenlabel. Voor zijn nieuwste plaat Food & Liquor II besluit de jonge rapper terug te gaan naar het begin van zijn loopbaan.

Inhoud boven alles, luidt de boodschap op Food & Liquor II. Net als op zijn debuut ligt ook hier de focus op het uitspreken en delen van idealen en gevoelens. Het album opent met een gedicht waaruit een zekere onvrede met de huidige staat van onze maatschappij blijkt. Het startsein wordt afgegeven op het spookachtige Strange Fruition.

Vastberaden

De door synth-gedreven productie op ITAL (Roses) doet aan als een goedkope versie van Kanye Wests grandioze All Of The Lights. De vastberadenheid om iets met substantie te creëren is hoorbaar op elke track. Echter laat zijn beatselectie te wensen over en ook op het gebied van refreinen is er weinig vooruitgaan geboekt.

De single Bad Bitch is indicatief voor de prekerige toon op het schijfje. Racisme, politiek, oorlog en de klassenmaatschappij; het passeert hier allemaal de revue en doet na herhaaldelijk luisteren vooral verlangen na een minder serieuze en minder moreel correcte invalshoek.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie