Gerhardt - Sprawlers

De Nederlandse popgeschiedenis kent weinig conceptalbums, laat staan conceptalbums gemaakt door niet-progrockers. Singer-songwriter Gerhardts eerste album Sprawlers is hierop een grote uitzondering. En ook nog eentje die de moeite waard is.

Sprawlers is het eerste deel van wat een tweeluik zal worden. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt Sprawlers de dag en moet vervolg Crawlers – dat in het voorjaar van 2013 uitkomt – de nacht "verklanken". Een interessant artistiek idee, maar niet eentje waar per se kennis van genomen dient te worden om het album te kunnen waarderen.

Een duidelijk verhaal komt namelijk niet naar voren gedurende de hier aanwezige elf songs. Ze bevatten misschien een gezamenlijk uitgangspunt, maar echt relevant voor de luisteraar is dit eigenlijk niet. Daarmee is Sprawlers als conceptalbum niet meteen geslaagd, maar als popalbum ansich levert Gerhardt hier een zeer indrukwekkend debuut af.

Sprawlers bevat een grote verscheidenheid aan muziekstijlen met als gemene deler Gerhardts goede stem en zijn overduidelijke voorliefde voor studiotrucage en productie. Over ieder geluid en iedere klank is evident goed nagedacht en Gerhardt – in wiens eigen handen de productie van Sprawlers is – maakt goede keuzes.

Detail

Zo riekt eerste single Satellite Receiver naar de jaren tachtig, compleet met zowel hoekige als gelaagde synths en klinkt een song als Beaty Lies In All een beetje alsof ze uit het brein van een van de Gallagher-broers ontsproten is. Dankzij het voorgenoemde oog voor detail klinkt Sprawlers desondanks als een geheel.

Al met al is Nederland met Gerhardt een talent rijker. En hoewel het gestelde concept niet echt duidelijk overkomt, heeft Gerhardt wel een duidelijke eigen visie, iets dat bij sommige artiesten uit ons kikkerlandje nog wel eens ontbreekt. Het wachten is nu op Crawlers, het vervolg, want dit smaakt naar meer.

Lees meer over:
Tip de redactie