Various Artists - Rhythms Del Mundo: Africa

Na twee eerdere delen uit de Rhythms Del Mundo-reeks, die hits van latinarrangementen voorzagen, wordt de formule voor deze derde editie aangepast. Ditmaal met Afrikaanse bewerkingen van Westerse popnummers.

Dit om geld op te halen voor de hongersnood die West-Afrika momenteel treft. Hulporganisatie Artists Project Earth kreeg voor dit derde deel uit de serie wederom de medewerking van een reeks befaamde artiesten, waaronder Coldplay, Beyoncé, R.E.M., Bruno Mars, Eminem en Red Hot Chili Peppers.

Net als bij de eerdere delen is de inbreng van de artiesten in kwestie erg minimaal en wordt in de meeste gevallen simpelweg gebruikt gemaakt van de originele geluidsbanden, waaraan een nieuwe backingtrack is toegevoegd. De kracht van het concept is inmiddels wel wat afgenomen, zeker na de zwakke tweede Rhythms Del Mundo-plaat.

De nummers zijn bewerkt door muzikanten uit Mali, Kenia, Zuid-Afrika, Swaziland en Senegal, door noemenswaardige Afrikaanse artiesten als Ali Farka Touré, Rokia Traoré (voert eveneens twee nummers solo uit) en leden uit de begeleidingsband van Miriam Makeba. Ongeacht het talent van deze muzikanten, is het resultaat nogal wisselend.

Wennen

Zo zal je er even aan moeten wennen om popklassiekers als Under The Bridge en Losing My Religion te horen met begeleiding van traditionele Afrikaanse zang en dito instrumentarium. De hiphopnummers van Eminem (Not Afraid), Aloe Blacc (I Need A Dollar) en Bruno Mars (Grenade) worden er in elk geval geenszins beter op.

De bewerking die we hier horen van Viva La Vida van Coldplay blijkt daarentegen wel goed uit de pakken. De beste remake op Rhythms Del Mundo: Africa is die van Timshel van Mumford & Sons, dat memoreert aan enkele nummers van Paul Simons Graceland. Ook Mykonos van Fleet Foxes mag er wezen, maar als geheel is dit album weinig overtuigend in opzet.

Lees meer over:
Tip de redactie