Nu de rechten van het meest invloedrijke punkalbum uit de geschiedenis bij Universal liggen, verschijnt er wederom een jubileumuitgave van deze klassieker van Sex Pistols. En ditmaal uitgebreider dan ooit.

In feite was Sex Pistols niet meer dan een groep bij elkaar gezochte muzikanten die door manager Malcolm McLaren als de ultieme punkband werd verkocht. Met groot succes, zo blijkt, maar ook artistiek gezien is dit album een meesterwerk. De invloed ervan is vaak geduid, maar bij deze heruitgave draait het om de extra’s.

Het bonusmateriaal van Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols is talrijk, zeker gezien het feit dat dit een debuutalbum was met maar net genoeg materiaal om het een langspeler te noemen. Bij deze jubileumeditie zijn twee schijfjes vol opnames toegevoegd, alsmede een dvd met beeldmateriaal en een dik boek vol foto’s.

De tweede cd uit de boxset bevat de B-kantjes van de singles van God Save The Queen (van beide uitgaves), Pretty Vacant en Holidays In The Sun. Vreemd genoeg ontbreekt de B-kant van Anarchy In The U.K., getiteld I Wanna Be Me, dat wel tweemaal in een liveversie terug te vinden is op de derde cd.

Incompleet

Interessant zijn de demo-opnames die Dave Goodman en Chris Thomas maakten, hoewel de vijf nummers uit de sessies met Goodman al verschenen op de bootleg Spunk (in 1996 nog in zijn volledigheid aan een heruitgave van het moederalbum toegevoegd). Los van enkele nooit eerder gehoorde mixen, voelt de box daardoor wat incompleet aan.

De opnames van twee concerten uit de zomer van 1977 zijn rommelig en hebben niet de kwaliteit die je normaal van live-cd’s verwacht, maar ze geven accuraat de energie en de sfeer van de concerten weer. Datzelfde geldt voor de concertbeelden op de dvd, met de interviews met de bandleden als hoogtepunt. Deze boxset weet de tijdsgeest echter goed te vangen.