Het is exact vijftig jaar geleden dat de eerste James Bond-film Dr. No verscheen en daarom wordt er opnieuw een verzamelalbum uitgebracht met de beste filmhits en soundtrackmuziek uit vijf decennia 007.

Best Of Bond… James Bond is reeds eerder uitgegeven, maar met 23 nummers op de standaard editie en zelfs vijftig op de dubbel-cd is deze hernieuwde uitgave zeer compleet. In elk geval staan alle bekende nummers erop, van het Bond-thema uit Dr. No tot en met de samenwerking tussen Alicia Keys en Jack White uit 2008.

Wat opvalt als je alle Bond-nummers zo op een rijtje hoort, is dat ze bijna allemaal gebruik maken van dezelfde bombastische elementen uit de soundtracks van de vroege films over de spion, maar dat ze tegelijkertijd niet uit de toon vallen met het popklimaat waarin de nummers destijds verschenen.

De tweede cd bevat naast veel filmmuziek van met name John Barry ook enkele minder bekende popnummers van diverse soundtracks, waaronder twee hele slechte liedjes van The Pretenders. Maar ook bevat deze schijf het Shirley Bassey-nummer Mr. Kiss Kiss Bang Bang, aanvankelijk geschreven en opgenomen voor Thunderball uit 1965.

Lot

De makers verkozen het liedje van Tom Jones boven deze bijdrage. Hetzelfde overkwam k.d. Lang, wiens Surrender een conventioneler Bond-nummer is dan Sheryl Crows Tommorow Never Dies, dat uiteindelijk tot themanummer werd verkozen. Only Myself To Blame van Scott Walker was twee jaar later hetzelfde lot beschoren.

Het enige minpunt aan dit verzamelwerkje is dat het nieuwe nummer van Adele, het titelnummer van de 23e Bond-film Skyfall, ontbreekt. Daarvoor moet alsnog de single of de volledige soundtrack van die film worden aangeschaft. Of wachten tot de volgende verzamel-cd van de martini slurpende geheimagent.