Acteurs en actrices die een zangcarrière najagen zijn talloos, maar slechts een enkeling weet zijn of haar loopbaan op het celluloid te overschaduwen. Ook voor Carice van Houten een niet geringe uitdaging.

Van Houten werkt op haar debuut samen met een reeks zwaargewichten, die bij het grote publiek wellicht niet direct bekend in de oren zullen klinken, maar desondanks een behoorlijke staat van dienst hebben. Zo is de plaat geproduceerd door JB Meijers, die eerder werkte met Acda en De Munnik en Go Back To The Zoo.

Andere befaamde muzikanten die meewerken zijn Ken Stringfellow (The Posies, Big Star), Howe Gelb (Giant Sand) en Antony Hegarty (Antony and The Johnsons). De actrice slaagt erin een eigen popgeluid neer te zetten, met duidelijke elementen uit folk, jazz en triphop. Het album klinkt winters; verstild en onderkoeld, maar nooit kil.

Al vanaf de eerste klanken op openingsnummer Siren Or The Sea – percussie over spaarzame elektronica met zacht aanzwellende strijkers – schildert Van Houten een desolaat winters landschap, waarbij ze warmere tinten aanbrengt bij de nummers I’m Here (met briljant orkestarrangement), Recovery Mission en de eerste single Emily.

Timbre

Qua timbre doet Carice van Houten geregeld denken aan Andrea Corr en Natalie Imbruglia, vooral wanneer haar stem niet bedolven is onder echo’s en andere vocale effecten. Ook kleurt haar stem mooi met die van Hegarty op Particle Of Light en met die van de achtergrondvocalen op End Of The World en het prachtige Broken Shells.

Alle bijdrages van Meijers, Gelb, Ribot en Van Houten zelf ten spijt, komt het beste liedje in de vorm van het door Brian Wilson geschreven Beach Boys-nummer Still I Dream Of It, dat in deze uitvoering sober en melancholiek van start gaat, alvorens uit te monden in een grootse powerballad. Een verrassend en onverwacht indrukwekkend debuut.