Na het succes van de televisietalentenjacht De Beste Singer-Songwriter Van Nederland kon een album natuurlijk niet uitblijven. De liedjes uit het programma zijn gebundeld op het gelijknamige verzamelalbum.

Presentator en dj Giel Beelen zegt in het voorwoord in het cd-boekje dat hij denkt dat "deze cd een collectors item gaat worden". Dat is wat voorbarig van de overduidelijk trotse hoeder van de liedjesschrijvers (hoewel het een prima verkooppraatje is), al moet gezegd worden dat het zeker een mooi podium is voor deze jonge talenten.

Te beginnen met winnaar Douwe Bob Posthuma, die achteraf gezien inderdaad de terechte winnaar is. Hij is veruit de beste vocalist van de zeven kandidaten en ook in zijn composities toont hij zich een groot talent. Zijn stijl is duidelijk beïnvloed door Johnny Cash en ook het fluwelen stemgeluid van Chris Isaak schemert door in zijn timbre.

Mattanja Joy Bradley zou je voorzichtig kunnen vergelijken met Anouk en Janis Joplin, terwijl Nielson je doet denken aan Ed Sheeran. Daniel Versteegh kan even dromerig zingen als John Mayer, waar je bij Mevrouw Tamara snel aan Eefje de Visser denkt. Rogier Pelgrim toont zich een veelzijdig vocalist, waar Angela Moyra nog wat onzeker en onvast klinkt.

Ruw

Geen van de liedjes hier zijn overigens studioversies die speciaal voor dit schijfje vervaardigd zijn, maar het betreft louter opnames die gemaakt zijn in de televisieshow zelf. Sommige liedjes klinken daardoor wat ruw en onaf, maar ook kleine technische foutjes zijn daardoor bewaard gebleven op het album.

Niet dat dit per se iets afdoet van de uitvoeringen, de liedjes of de uitvoerende artiesten in kwestie. Het enige nadeel van 33 liedjes op een schijfje proppen, is dat de meeste nummers maar hooguit twee minuten duren. Terwijl je van sommige songs juist graag een volledige, mooi geproduceerde versie zou horen.