De sprookjesachtige titel van het nieuwste album van Velvet Underground-legende Cale weerspiegelt het surreële karakter van deze verse collectie liedjes, die door de ongebruikelijke inkleuring duidelijk het stempel van de excentrieke artiest draagt.

Hoewel de gitaarklanken van opener I Wanna Talk 2 U de luisteraar misschien nog even op het verkeerde spoor zetten, wordt al snel helder dat Shifty Adventures In Nookie Wood een overwegend elektronisch getoonzette aangelegenheid is geworden. Maar dat is niet zo heel vreemd.

Want het geeft de muzikant alle ruimte om datgene te doen waarin hij al sinds het begin van zijn carrière uitblinkt: het experimenteren met geluiden en arrangementen. De ondertitel van een eerder dit jaar verschenen en aan hem gewijd retrospectief (Productions & Arrangements 1966-2006) is wat dat betreft veelzeggend.

Even tekenend voor Cale als soloartiest is echter dat hij zijn voortdurende zoektocht naar aparte klankkleuren bij voorkeur verpakt in tamelijk traditioneel opgebouwde nummers. Het zorgt ervoor dat ook zijn recentste schijf relatief toegankelijk blijft.

Uitnodigend

Hier en daar, zoals in de ingetogen ballade Mary, het energieke Living With You en de dromerige afsluiter Sandman (Flying Dutchman), klinkt de plaat zowaar welhaast uitnodigend warm. December Rains heeft zelfs vagelijk wat weg van een echte hit.

Uiteindelijk is de ondertoon van het album echter te afstandelijk en bevreemdend om een breed luisterpubliek te kunnen bekoren (waarin het zich trouwens niet onderscheidt van het overige solowerk). Desondanks een heel bevredigende schijf voor de liefhebber.
 

John Cale staat op 22 oktober in Paradiso, Amsterdam.