Een nieuwe relatie zorgde voor popster Mika voor hernieuwde inspiratie om weer muziek te maken. Af en toe lijkt het echter of zijn nieuwe vlam voor iets te veel afleiding zorgde om echt goede popsongs te schrijven.

Mika is het pseudoniem van Michael Holbrook Penniman Jr., een in Libanon geboren Brit, die in 2007 doorbrak met de single Grace Kelly van zijn debuutalbum Life In Cartoon Motion. In 2009 kreeg dat album een opvolger in de vorm van The Boy Who Knew Too Much, waarna het drie jaar stil bleef rondom de zanger.

Anders dan de twee voorgangers wijkt Mika op zijn derde studioalbum af van de psychedelisch getekende albumhoezen, in ruil voor een grote zwart-wit foto van hemzelf. Het is niet het enige dat afwijkt op The Origin Of Love, hoewel Greg Wells ook op dit album wederom de voornaamste producer is.

Daarnaast maakt Mika muzikale uitstapjes met onder meer Benny Benassi, Nick Littlemore (Pnau, Empire Of The Sun, Cirque Du Soleil) en Pharrell Williams (N.E.R.D). Zij laten op The Origin Of Love duidelijk hun sporen na, al kiest vooral Mika zelf voor een killere benadering van zijn recente songmateriaal.

Invalshoek

Niet dat de speelse pop van hits als Big Girl (You Are Beautiful), We Are Golden en Relax, Take It Easy volledig verdwenen is, maar de zanger gebruikt ditmaal geregeld synthpop als invalshoek. Zo doet hij zowel in Make You Happy, Origin Of Love als in de popballad Heroes denken aan Pet Shop Boys op diens wat ernstigere werk.

De liedjes hier zijn echter nergens van dezelfde kwaliteit als het bovengenoemde rijtje hits, al zijn het springerige Love You When I’m Drunk, dancenummer Stardust en het speelse Popular Song uitschieters in positieve zin. De serieuzere kant van Mika, zoals we die hier ook horen, weet daarentegen aanzienlijk minder te overtuigen.


Mika staat 27 oktober in Paradiso, Amsterdam.