De band rondom producer en liedjesschrijver Ben Folds was lange tijd uit beeld. Misschien te lang om zijn oude publiek aan te spreken, maar lang genoeg om een nieuwe fanschare op te bouwen. Dat laatste is zeker een optie.

Ben Folds Five is een poptrio dat in 1993 werd opgericht door zanger Ben Folds, bassist Robert Sledge en drummer Darren Jessee in Chapel Hill in North Carolina en dat het in het jaar 2000 eigenlijk alweer voor gezien hield. Voor een verzamelalbum in 2011 nam de band weer nieuw werk op, gevolgd door dit vierde studioalbum.

Tevens is The Sound Of The Life Of The Mind het eerste nieuwe studioalbum in dertien jaar tijd. Door piano gedreven popnummers vormen nog altijd de hoofdmoot van Ben Folds Five (eigenlijk een rare naam voor een trio) en in zekere zin kan de gitaarloze band worden gezien als verre voorloper van Keane en Scouting For Girls.

Het gepingel op de piano wordt soms wel wat vermoeiend, omdat het instrument zo intensief gebruikt wordt en niet immer even functioneel ingezet wordt. Maar in de rustige nummers, zoals On Being Frank en Thank You For Breaking My Heart, voelt het instrument echt op zijn plek, zeker in combinatie met Folds’ breekbare vocalen.

Meligheid

Waar Folds hierin soms zwelgt in zelfmedelijden, zijn de teksten en thema’s op de andere nummers aanzienlijk luchtiger. Af en toe slaan de soms humoristisch teksten zelfs om in puberale meligheid, zoals in Draw A Crowd (waarbij in het refrein luidt: "If you can’t draw a crowd, draw dicks on a wall"). Een nogal groot contrast met de ballads.

Jolige teksten daargelaten, weet Ben Folds Five dertien jaar na The Unauthorized Biography Of Reinhold Messner en met behulp van producer Joe Pisapia (Guster, k.d. Lang) nog steeds fris klinkende popliedjes te fabriceren (Erase Me, Sky High, Do It Anyway), al klinken eveneens oudgedienden als The Beach Boys, Jackson Browne en Tears For Fears door.