Na haar optreden met Het Metropole Orkest, twee jaar geleden, besloot de Amerikaanse zangeres Tori Amos een heel orkestraal album te maken. Dit twee decennia na haar succesvolle solodebuut.

Alweer twintig jaar geleden brak de roodharige liedjesschrijfster door met het urgente en invloedrijke Little Earthquakes, de eerste in een rij van tot op heden dertien studioalbums. Nieuweling Gold Dust bevat echter geen nieuwe liedjes van Tori Amos, maar orkestrale bewerkingen van eerder uitgebracht werk.

Dit samen met Het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley en volledig opgenomen in Hilversum. Deels van Nederlandse makelij dus en uitgebracht via het klassieke label Deutsche Grammophon, waarop ook al voorganger Night Of Hunters verscheen. Een bijzonder project, als gevolg van dat eenmalige concert in de HMH.

Op Gold Dust staan nummers van de eerdere albums Little Earthquakes, Under The Pink, Boys For Pele, From The Choirgirl Hotel, Scarlet’s Walk, American Doll Posse, Abnormally Attracted To Sin en Midwinter Graces. Opmerkelijk is de inclusie van het oude B-kantje Flying Dutchman alsmede van het wat obscure Snow Cherries From France.

Priemend

De orkestarrangementen die John Philip Shenale maakte, passen de oude nummers van Amos als een warme jas. De originele versies waren in de meeste gevallen sober, kil en spaarzaam ingekleurd, vaak enkel met haar priemende stemgeluid en de confronterende klanken van haar Bösendorfer.

De toevoeging van Het Metropole Orkest maakt de liedjes warmer en toegankelijker, maar tegelijkertijd ook dramatischer en nog sprookjesachtiger. Bij sommige liedjes is het resultaat echter wat effectiever dan bij anderen en vooral bij de nummers Winter en Jackie’s Strength maakt het impact. Geen feestelijk jubileum, maar wel een smaakvolle traktatie.