Het maakt niet uit hoeveel hits en met goud en platina bekroonde albums Bløf en De Dijk nog uitbrengen, Doe Maar zal tot het einde der tijden te boek staan als de populairste nederpopband ooit. Tijd voor een oeuvre-overzicht.

Dat complete overzicht heeft even op zich laten wachten. Eerder al waren er misleidende verzamelalbums met titels als Alles (1999) en Echt Alles (2007), maar dit waren in feite niet meer dan hele uitgebreide hitscompilaties. De Doos Van Doe Maar bevat alle officiële albums plus een sloot aan extra materiaal.

De Doos Van Doe Maar bestaat uit twee delen, te weten een cd-doos (in neonroze) en een dvd-doos (in felgroen). In de cd-doos treffen we de bekende studioalbums Doe Maar (1979), Skunk (1981), Doris Day En Andere Stukken (1982), Doe De Dub (1982), 4us (1983) en Klaar (2000) aan.

In eerste oogopslag is hier weinig bijzonders aan, in feite de hitalbums zoals we ze kennen. De grote uitzondering hierop is 4us, dat in twee versies in de cd-box terug te vinden is. Op de ene cd staan de mixen zoals ze in 1983 op de elpees zijn geperst, terwijl de andere schijf de mixen bevat die indertijd op cd verschenen (met wezenlijke verschillen).

Livereputatie

Ook de livereputatie van Doe Maar is goed gedocumenteerd in deze boxset met de succesvolle concertalbums Lijf Aan Lijf (1983) en Hees Van Ahoy (2000). Een concert van de gelegenheidsband The Rumbones, een voorloper van Doe Maar die reggaecovers speelde van onder meer Peter Tosh en Jimmy Cliff, is eveneens op cd bijgevoegd.

Vreemd genoeg ontbreekt de dubbel-cd Het Afscheidsconcert, uitgevoerd op 14 april 1984 en uitgegeven in 1995. De video-uitgave hiervan is echter wel opgenomen in de dvd-doos. Dit gemis wordt daarentegen prima gecompenseerd met de EP Limmen Tapes (zonder de Versies-EP) en een verzamel-cd met rariteiten en singlemixen.

Beeldmateriaal

Naast de dus nagenoeg complete discografie op veertien cd’s, heeft Doe Maar immens veel beeldmateriaal weten te verzamelen op nog eens tien dvd’s. Hierop een schat aan videoclips, televisieoptredens uit de omroeparchieven, diverse volledige concerten, reportages, een documentaire en een digitaal fotoboek.

Voor doorgewinterde fans een non-stop feest der herkenning, voor nieuwkomers in het Doe Maar-rijk een ongekende weelde aan materiaal. In het bijgevoegde, zeer zorgvuldig samengestelde Zakboekje voorziet Ernst Jansz de fans van uitgebreide informatie en anekdotes over alles wat er in deze verzameldoos te vinden is. De Doe Maar-koorts heerst weer.