"Geen berg te hoog om te beklimmen", zingt het Volendamse duo Nick & Simon op het openingsnummer zijn nieuwe album Sterker. Het liedje Overwinnen lijkt te slaan op de successen van de twee zangers.

Nick Schilder en Simon Keizer braken in 2006 door met hun album Nick & Simon, dat meteen dubbelplatina werd. Ieder volgend album (Vandaag uit 2007, Luister uit 2009, Fier uit 2010 en Symphonica In Rosso uit 2011) kwam op de eerste plek terecht en eind vorig jaar stonden de twee met zeven liedjes in de Top 2000 van Radio 2.

De populariteit van Nick & Simon is in 2012 op zijn hoogtepunt, zoals bleek uit hun uitverkochte Carré-concert, dat ook nog eens een kleine 20.000 bezoekers naar de bioscopen trok. Dit alles natuurlijk in het teken van het vijfde studioalbum Sterker, waarvan de titel zeker te betrekken valt op de talenten van Schilder en Keizer.

Zo staan een aantal van de sterkste liedjes van Nick & Simon op dit album. Het opgewekte popnummer Onweerstaan, het euforische Sterker Dan De Wind, het zomerse Niemand Aan M’n Zij en het lieflijke Julia gelden samen met oudere hits als Rosanne en Een Zomer Lang tot het meest aanstekelijke werk van het Volendamse tweetal.

Popinjectie

Producer en coauteur Gordon Groothedde zorgt voor een nadrukkelijke popinjectie in de liedjes van de singer-songwriters. Verrassend zijn het zorgenloze Wat Het Leven Je Brengt en het R.E.M.-achtige intro van Pas Als De Zon. De liedjes Ze Lijkt Net Niet Op Jou, Stem In De Verte en de ballad Zolang zijn de beste liedjes van de plaat.

Hoe divers de liedjes onderling ook zijn, de melodielijnen en vocalen zijn uit duizenden herkenbaar als die van Nick & Simon. De zangkwaliteiten komen eigenlijk nog beter tot hun recht op de dvd bij de limited edition, met covers van onder meer Tom Waits, Damien Rice en The Jayhawks. Gewaagde songkeuzes, maar het duo maakt ze zich moeiteloos meester.