Zanger Paul Carrack komt snel met een gloednieuw album op de proppen, maar voordat het zover is, verschijnt er eerst nog een zeer volledig verzamelwerk van de voormalige voorman van Ace, Squeeze en Mike + The Mechanics.

Maar Carrack is niet alleen één van de beste popvocalisten van de afgelopen dertig jaar, hij is tevens een veelgevraagd sessiemuzikant. Zo is hij te horen op albums van artiesten als Elton John, Roxy Music, Eric Clapton, The Smiths, Nick Lowe, Frankie Miller, John Hiatt en The Pretenders. Een behoorlijk indrukwekkend lijstje.

Geen van dit sessiemateriaal is echter terug te vinden op het nieuwe deel uit de Collected-reeks van Universal (onlangs verscheen nog een soortgelijke uitgave van The Mamas And The Papas). Op drie cd’s worden vijftig liedjes van Carrack verzameld; voornamelijk solowerk, maar dus ook met Ace, Squeeze en Mike + The Mechanics.

Dat resulteert uiteraard in een overzicht met popklassiekers als The Living Years (Canadese singleversie), How Long, Tempted, Don’t Shed A Tear, Silent Running (singleversie) en When You Walk In The Room. Nu zijn niet alle singles van Carrack en zijn bands vertegenwoordigd, maar de belangrijkste liedjes staan er allemaal op.

Pareltjes

Naast het bekende werk van de man, is er ruimte voor wat obscuurdere pareltjes in zijn repertoire, zoals duetten met Don Henley en Timothy B. Schmit van Eagles, Paul Young, Steve Hackett en Snowy White. Zelfs een uitvoering van de Blind Faith-cover Can’t Find My Way Home van zijn weinig succesvolle band Spin 1ne 2wo haalt de tracklist.

Collected is zonder twijfel het meest omvangrijke en meest complete verzamelalbum dat er van Carrack op de markt is, inclusief veel recent materiaal (waaronder liedjes van zijn aankomende album Good Feeling). Het enige irritatiepunt aan deze anderzijds uitstekende cd-box is dat zijn vorig jaar verschenen kerstsingle afwezig is.