Het heeft vier jaar geduurd, maar de uit Las Vegas afkomstige rockband The Killers verblijdt zijn fans weer met een schijf vol karakteristieke liedjes. Alles wat de band behelst, is terug te horen op de plaat die Battle Born gedoopt werd.

Battle Born is het vierde album van The Killers, na het uiterst geslaagde debuut Hot Fuss (2004) en diens opvolgers Sam’s Town (2006) en Day & Age (2008). In 2010 ging frontman Brandon Flowers op de solotour met het album Flamingo, dat hem de hit Crossfire opleverde. De nieuwe bandplaat is geen wereld van verschil hiermee.

Gelijkenissen met andere solo- en nevenprojecten van de bandleden van The Killers (waaronder het meer op folk gerichte soloalbum van bassist Mark Stoermer) zijn er niet zozeer. Niet geheel verwonderlijk overigens, daar Flowers de voornaamste liedjesschrijver en bovendien de enige tekstdichter van het gezelschap is.

Flowers tekende bovendien voor een deel van de productie van Battle Born, naast zeer gerenommeerde producers als Brendan O’Brien, Steve Lillywhite, Stuart Price en Daniel Lanois (gezamenlijk verantwoordelijk voor albums van onder meer U2, Bruce Springsteen, Madonna, Kylie Minogue, Morrissey en nog talloze anderen).

Fonkelend

Battle Born, genoemd naar de slogan op de vlag van de thuisstaat van The Killers, klinkt als een dwarsdoorsnede van alle eerdere albums van de band plus het soloavontuur van Flowers. Een dozijn aan fonkelende glitterrock doordrenkt met synthpop en onmiskenbaar refererend aan David Bowie, Elton John, U2, Lou Reed en Pet Shop Boys.

De tekstuele vergezichten die Flowers schets zijn ook op dit vierde album gelardeerd met terughoudendheid, melancholie naar vervlogen tijden en terugblikken op gemiste kansen. Dit in schril contrast met de fiere geluidsmuren die The Killers met behulp van alle producers optrekt. Battle Born is daardoor zowel strijdbaar als bedachtzaam.