Met Veckatimest was het huiskamerproject Grizzly Bear van Ed Droste uitgegroeid tot een volwaardige band. Nummers die in ruwe versie werden ingebracht, werden door het gehele kwartet in de studio tot definitieve versies gevormd.

Een werkwijze die ook op Shields wordt herhaald, wat echter niet betekent dat de uitkomst dezelfde is. Daar waar Veckatimest in 2009 van top tot bodem was gevuld met lagen aan extra geluiden, lijkt het kwartet er hier voor te hebben gekozen om de vulling juist terug te brengen.

Het beeld van een band in voortdurende evolutie en zoektocht naar een variatie op het geluid, maar dit zonder de duidelijke eigen signatuur te verliezen. Met de eerste scherpe tonen van de opener Sleeping Ute is het duidelijk dat Grizzly Bear in de speler draait.

Maar nu meer met de liedjes en minder met de volle arrangementen voorop, alsof Talk Talk aan de haal is gegaan met de psychedelische mix van The Beach Boys, folk en percussie die bij Grizzly Bear de basis van alles vormen. Op Shields wordt gas teruggenomen en ruimte voor rust gelaten.

Accenten

Dat bevordert de dynamiek en de intensiteit van de het gehele geluid. Dit omdat de gelegde accenten nu harder binnenkomen, de samenzangen duidelijker gedefinieerd zijn in het geluid en de meer gedoseerde blazers veel meer opvallen in hun afwezigheid.

En dat maakt Shields niet alleen een stap weg van Veckatimest, maar met het vierde album wederom een stap vooruit. Vooral dankzij prachtige liederen als Yet Again en Sun In Your Eyes, die elke keer weer opnieuw tot diep onder de huid kruipen. Nummers die zo goed zijn, dat de vorm van invulling eigenlijk geen rol meer speelt.