Naast acts als Iron & Wine en Fleet Foxes behoort Band Of Horses tot de verse lichting indiegroepen die americana populair hebben gemaakt in het nieuwe millennium. Met Mirage Rock voegt de band een degelijke, doch ietwat veilige schijf toe aan zijn oeuvre.

Knock, Knock opent het album meteen flitsend op een uitgelaten, zij het bijzonder vertrouwde noot, terwijl opvolgers How To Live en vooral Slow Cruel Hands Of Time een meer overpeinzende zijde van het combo tonen. Het tekent de emotionele diversiteit van deze paardenbende.

Grote constante is het sterk door traditionele Amerikaanse rockgrootheden als Buffalo Springfield, The Byrds en Crosby, Stills & Nash geïnformeerde groepsgeluid. Melodisch vernuft, indringende (samen)zang en een authentiek instrumentarium spelen daarin een belangrijke rol.

Een enkele keer, zoals bij het voorlaatste nummer Long Vows, moet je zelfs even goed luisteren om je ervan te overtuigen dat je niet per ongeluk Neil Young circa Harvest hebt opgezet. 'Modernismen' in het naar alternatief Engeland riekende Feud en het met strijkers gelardeerde Heartbreak On The 101 bewijzen echter dat dit een band van nu is.

Luchtspiegeling

Toch vraag je jezelf bij tijd en wijle onwillekeurig af of de albumtitel niet refereert naar de luchtspiegeling van het klassieke rocktijdperk die zo perfect door deze plaat wordt gecreëerd – waarbij je niet onder de gedachte uitkomt dat die uiteindelijk illusoir is.

Dat verklaart misschien ook waarom deze schijf in vergelijking met zijn historische voorgangers uit de jaren zestig en zeventig zo keurig en afgemeten klinkt. Neemt niet weg dat Band Of Horses met Mirage Rock wederom zijn grote liedschrijfkunst toont.


Band Of Horses staat op 6 november in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht.