Vijftien jaar geleden brak Jan Smit als kindster door en anno 2012 is de zanger uit Volendam zelf een gelukkige vader van twee kinderen. Het gezinsleven van Smit staat centraal op zijn album Vrienden.

Als Jantje Smit scoort de Volendammer in 1997 een immense hit met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen, een cover van de schlagerhit Ich Zeige Dir Mein Paradies van het Duitse meisje Andrea Jürgens uit 1978. Het verkoopsucces van het gelijknamige album wordt pas in 2005 en 2006 overtroffen met JanSmit.com en Op Weg Naar Geluk.

Smit treedt na zijn puberjaren echter niet de voetsporen van zijn idool Bryan Adams (wel zingt hij een cover van hem op DWDD Recordings), maar hij vervolgt het pad van de op schlager geënte levensliedjes. Ook country en hedendaagse (paling)pop kenmerken zijn muziekstijl, zoals wederom te horen op nieuweling Vrienden.

Het titelnummer, een duet met Gerard Joling, zette al de toon voor dit album, zowel qua sound als thematiek. Vriendschap, familie en liefde zijn de voornaamste onderwerpen waarover Smit zingt. Soms door middels van volkse meezingers (Net Als Toen), dan weer in de vorm van ernstige ballads (Tot M’n Laatste Lach) of een mengvorm hiervan (Sla Je Armen Om Me Heen).

Afkomst

Ook refereert Jan Smit, die het merendeel van de nummers schreef met Cees en Thomas Tol, aan zijn Volendamse afkomst in het nummer Op Het Water, waarop hij beschrijft hoe varen hem een gevoel van vrijheid bezorgt. Het mooiste nummer komt echter in de vorm van het door 3Js geschreven liefdeslied Zomaar Een Cadeautje.

Het is geen nummer dat blaakt van de hitpotentie, zoals de liedjes Leeg Om Je Heen, Nieuwe Vlinders en Altijd Daar dat wel doen. De gelukzaligheid stroomt uit de speakers bij het beluisteren van Vrienden, met name tijdens het openingsnummer Hoop, Liefde En Vertrouwen. Misschien wel het meest persoonlijke album van Jan Smit.