Met zijn vierde studioalbum Dead Silence levert het Canadese kwartet Billy Talent een pakkende moderne rockplaat af, die niet alleen stevig geworteld is in punk, maar ook getuigt van een onmiskenbare voorliefde voor arenarock.

De weg naar het nieuwe album was geen gemakkelijke, vooral niet voor drummer Aaron Solowoniuk, die een openhartoperatie moest ondergaan en derhalve even uit de roulatie was – een stevige stok in de onvermoeibaar voortrazende raderen van de band.

Er was echter ook goed nieuws in de vorm van de voltooiing van een eigen studio, hetgeen de Canadezen een relatieve vrijheid van deadlines en andere tijdsbeperkingen schonk: een gegeven waarvan de verse schijf duidelijk profijt trok.

Het meest opvallende aspect van Dead Silence is ongetwijfeld zijn epische opbouw, van de korte sfeervolle intro Lonely Road To Absolution tot het afsluitende titelstuk. Bepaald geen voor de hand liggende keuze in het liedgerichte punkrockgenre.

Refreinen

Dat wil overigens niet zeggen dat de individuele nummers niet op zichzelf kunnen staan, integendeel: ieder lied vormt een met zorg afgerond geheel en de plaat loopt werkelijk over van de aansprekende melodieën en refreinen.

Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Billy Talent op dit album niet het meest originele en diep resonerende groepsgeluid op aarde creëert, wat de doorgewinterde rocker enigszins tegen de borst kan stuiten. Jongens en meisjes met een pril en enthousiast hart zullen echter zeker raad weten met dit werkstuk.