Op haar twaalfde studioalbum 4th Street Feeling combineert rockveterane Melissa Etheridge nostalgische herinneringen aan jeugdiger tijden met overtuigende schetsen van haar huidige leven.

Het mondt uit in een relatief ingetogen, maar integere plaat. De zangeres en liedschrijfster is inmiddels de vijftig gepasseerd, een natuurlijke leeftijd om de balans op te maken en terug te blikken op vroegere ervaringen. Opener Kansas City en het daaropvolgende mijmerende titellied zetten wat dat betreft de toon.

Dat wil overigens niet zeggen dat Etheridge het rocken verleerd is, zoals wel blijkt uit nummers als Falling Up en Shout Now. De rauwe emotionele impact van de oude hit Like The Way I Do wordt op deze schijf echter niet geëvenaard. De genoegens van 4th Street Feeling zijn subtieler, maar daarom niet minder reëel.

Het lijdt geen twijfel dat de Amerikaanse (die dankzij een liveversie van de eerder genoemde hit in Nederland doorbrak) haar muzikale palet in de loop der jaren verbreed heeft en meer geduld heeft gekregen bij het uitwerken van stukken, waarvan het fraai opgebouwde A Disaster een goed voorbeeld vormt.

Treffend

In dat opzicht is de titel van het voorlaatste nummer I Can Wait treffend gekozen: een vermogen dat Melissa Etheridge trouwens direct daarop wederom demonstreert in de meer dan zes minuten durende afsluiter, het broeiende liefdeslied Rock And Roll Me.

Hoewel het twijfelachtig lijkt dat ze met deze schijf – die immers over het algemeen niet zo onmiddellijk aansprekend is als het prille werk – nieuwe zieltjes gaat winnen, zullen oude fanaten er zeker raad mee weten.