Geen rockband die in de afgelopen tientallen jaren zo solide is gebleken als het merendeels zwaar bebaarde drietal uit Texas. Dat daarin waarschijnlijk voorlopig geen verandering gaat komen, blijkt wel uit de oerdegelijke nieuwe schijf La Futura.

De titel doet je misschien vrezen voor modernistische experimenten, maar niets is minder waar. ZZ Top ziet zijn toekomst duidelijk liggen in zijn herkomst, zo blijkt al direct uit de ouderwets rauwe opener I Gotsta Get Paid: een kreet die voor menig Amerikaan op dit moment ongetwijfeld uit het hart gegrepen is.

Waar het reeds meer dan vier decennia onvermoeibaar voortploeterende trio ter hoogte van de jaren tachtig nog even heeft geopteerd voor een gladder geluid om de markt van die dagen te bekoren, kiest ZZ Top anno nu duidelijk voor zijn ruige wortels. Zelfs de ballade Over You klinkt niet overdreven zoetig.

Het zet de kwaliteiten van gitarist Billy Gibbons in het volle licht, niet alleen waar het gaat om zijn meesterschap van de riff, maar ook wat betreft zijn stevige solocapaciteiten. It’s Too Easy Mañana bevat zelfs een bijna psychedelische, galmende gitaarescapade en een fijne kleine slotjam.

Sprankeling

Over het geheel genomen is het album echter bijzonder compact opgezet, met een tiental nummers van gemiddeld nog geen vier minuten. De krachtige productie van Rick Rubin (onder andere Red Hot Chili Peppers, Slayer, Linkin Park, Adele) geeft iedere noot nog een extra sprankeling.

Uitgesproken verrassingen kent deze plaat niet, wel veel boeiende details, zoals de bescheiden orgelklanken in het voornoemde It’s Too Easy Mañana en het sfeervolle harmonicawerk tijdens Heartache In Blue. Het voornaamste is echter dat ZZ Top weer met een prima liedverzameling op de proppen is gekomen. Warm aanbevolen.