Gitaarfenomeen Vai vervolgt zijn kronkelige kosmische en spirituele pad met The Story Of Light, een kenmerkend eclectische rockcollectie met opvallend veel vocale bijdragen, soms zelfs van het snarengenie in eigen persoon.

Het titelnummer waarmee deze verse schijf aftrapt, is typisch Vai: grensverleggend gitaarwerk gecombineerd met onverstaanbaar vrouwelijk Russisch commentaar (‘Free Pussy Riot’?). Het aansluitende Velorum gooit daar qua instrumentaal geweld nog een stevig schepje bovenop.

De meest verrassende wending neemt het album met het navolgende John The Revelator: een rockende bewerking van de gospelblues klassieker van Blind Willie Johnson, gelardeerd met fragmenten van het origineel en stevige vocalen van de recentelijk via tv-programma The Voice gelanceerde zangeres Beverly McClellan.

De ontaarding van die openbaring in het met gospelkoren overladen Book Of The Seven Seals is ongetwijfeld het meest dubieuze moment van deze plaat, maar tekent tevens de bizarre geest van de gitarist. Overigens kent het album met nummers als Creamsicle Sunset en Mullach a’tSí ook behoorlijk wat relatief ingetogen ogenblikken.

Schaduwzijden

Intiemste stuk is ongetwijfeld het na Racing The World geplaatste No More Amsterdam, een opvallend eenvoudig en gevoelig duet met Aimee Mann, dat handelt over de schaduwzijden van het tourbestaan ("the more that I see, the less I know").

Met het afsluitende Sunshine Electric Raindrops komt alles toch nog op zijn pootjes terecht aan het einde van deze sprankelende en buitengewoon diverse muzikale reis. Vrienden van de eigenzinnige snarenplukker kunnen ook dit nieuwe juweeltje weer met een gerust hart aanschaffen.
 

Steve Vai staat op 16 november in 013, Tilburg.