Anders dan bij Ben Saunders was er tijdens het tweede seizoen van The Voice Of Holland geen hele duidelijke favoriet voorafgaand aan de finale. Nu het derde seizoen van start gaat, brengt winnares Iris Kroes haar debuutalbum uit.

Dat is vrij laat voor talentenjachtbegrippen, omdat er meestal binnen drie maanden na de finale een complete plaat klaarligt (Jaap Reesema was de grote uitzondering). In 2011 waren er rond deze tijd albums uit van Ben Saunders, Leonie Meijer, Shary-An en Lenny Keylard. Het blijft nog relatief stil rondom de lichting van 2012.

Het charisma en de typerende stem van Ben Saunders zorgden ervoor dat zijn album al snel een verkoopsucces was, terwijl Iris Kroes haar carrière begint met een weinig succesvolle single. Maar dat ligt meer aan de repertoirekeuze dan aan de stem van Kroes. Die is warm en zacht, hoewel nergens zo markant als die van Ben Saunders.

Kroes dankte haar overwinning bij The Voice naar eigen zeggen aan haar harp, die ook op het album First te horen is. Het snaarinstrument wordt slim en spaarzaam ingezet, met name op haar uitvoeringen van de popklassiekers Someone Like You (Adele), Billie Jean (Michael Jackson) en Nothing Else Matters (Metallica).

Vergelijking

De covers zijn fraai gearrangeerd door producers Jochem Fluitsma en Eric van Tijn, al zijn dit op vocaal vlak de minst sterke producties. Wellicht vanwege de onbewuste vergelijking met de originele uitvoerende artiesten. Het gros van de overige nummers is van de hand van voornamelijk Amerikaanse en Scandinavische hitauteurs.

Het niveau hiervan varieert van aangenaam tot verwaarloosbaar, maar Fluitsma en Van Tijn zorgen voor een constante kwaliteit. Van de eigen geschreven songs springt New Stories er positief bovenuit. Wellicht dat meerdere zelf geschreven liedjes op een volgend album zorgen voor meer eigenheid, dat hier – alle pogingen ten spijt – soms nog ontbreekt.