Na de Nederlandse dj en danceproducer Marco V hebben we nu ook Marco Z, een Vlaamse singer-songwriter die typische Amerikaanse muziekstijlen verwerkt op zijn debuutalbum.

Marco Z is de artiestennaam van Marco Zanetton, een uit het Belgische Hasselt afkomstige muzikant die al een poosje meedraait in het lokale livecircuit. Zo was hij lid van de bands Superbox, The Berriegordies en Marco Z & The Cosmopolitan Cowboys. Met deze bands maakte hij respectievelijk rock, Motown en americana.

Al die invloeden keren in enige vorm terug op zijn solodebuut The Ordinary Life Of Marco Z, grotendeels opgenomen op Malta met producer Luuk Cox (Buscemi, Shameboy, Arsenal). Ook lijkt Zanetton goed geluisterd te hebben naar The Beach Boys, Jackson Brown, Jack Johnson, R.E.M., Everlast en Kings Of Leon.

Met aanstekelijke popliedjes als I’m A Bird, Delivery Failed, 21st Century Punkrocker en Endlessly Be Together weet Zanetton de aandacht aardig vast te houden. Dit zijn commercieel gezien ook de meest aantrekkelijke nummers, al piekt de Belg op creatief vlak met het soulvolle doch bescheiden gitaarnummer Little Bit Of Me.

Wensen

Waar Zanetton zich een bekwaam liedjesschrijver toont, laat hij vocaal nogal wat te wensen over. Hij legt weinig accenten in zijn anderzijds prima melodielijnen en zodra zijn stem de hoogte in gaat, wordt zijn zang wat iel en een tikkeltje onzuiver. Elders klinken zijn vocalen dan weer warm en wollig.

De productie is wat vlak en sober, waardoor een kans op succes bij het grote publiek aanzienlijk verkleind wordt. Een tweede Milow is deze Vlaming dus nog niet, zelfs al weet hij net zo knap zich een cover eigen te maken als zijn landgenoot. In dit geval geen raptrack, maar het nummer Pogo van het Duitse elektronicaduo Digitalism.