Zangeres Alanis Morissette laat haar fans graag wachten op nieuw materiaal, maar meestal blijkt dat de moeite waard. Zo ook bij Havoc And Bright Lights, waar Morissette vier jaar over deed om te voltooien.

Het is alweer zeventien jaar geleden dat Morissette doorbrak met Jagged Little Pill. Hierop was de zangeres venijnig, cynisch en ziedend, hetgeen een blauwdruk opleverde voor een hele generatie soortgelijke vrouwenrock. Morissette vernieuwde haar formule echter vrijwel onmiddellijk op Supposed Former Infatuation Junkie.

Het meer experimentele klankbeeld paste goed bij Morissette’s liederen over allerlei relatieperikelen, al waren de albums die erop volgden minder spannend. Toch bleef het songmateriaal van Morissette altijd van gelijkwaardige kwaliteit. Havoc And Bright Lights markeert haar 25-jarige carrière, want reeds in 1987 verscheen haar debuutsingle Fate Stay With Me.

De relevantie en kracht van Jagged Little Pill en Supposed Former Infatuation Junkie blijven ook na de release van dit album ongeëvenaard, hoewel Morissette met Havoc And Bright Lights een waardige aanvulling op haar discografie aflevert. De warme aankleding van sterproducers Guy Sigsworth en Joe Chiccarelli passen de liedjes als een comfortabele trui.

Weggeëbd

De woede van weleer mag dan wel weggeëbd zijn uit de songteksten van Morissette, de Canadese laat horen ook in deze fase van haar leven nog uitgesproken te zijn over de dingen die haar na aan het hart liggen. Zo bezingt ze haar visie op faam in het liedje Celebrity, terwijl andere nummers over het gezinsleven en familie verhalen.

Met veertien nummers en de speelduur van dik een uur is de plaat wat aan de lange kant, al wordt dit gecompenseerd met toegankelijke en prettig in het gehoor liggende popliedjes als Win And Win, Guardian, Empathy en Magical Child. Het nummer Will You Be My Girlfriend? is misschien wel het beste dat ze maakte sinds 1998. Ook voor afgehaakte liefhebbers een aanrader.