Dead End Kings vormt de meest rijk gedetailleerde liedverzameling die het sombere Zweedse collectief Katatonia tot nu toe heeft uitgebracht, met een aantrekkingskracht die welbeschouwd ver voorbij de grenzen van het metalen genre reikt.

Net als bijvoorbeeld Anathema is de Scandinavische band vanuit een oorspronkelijk sterk op doom geënte koers in de loop der decennia steeds meer progressieve elementen in het bandgeluid gaan incorporeren.

De nieuwe plaat representeert het voorlopige hoogtepunt in die evolutie, met een elftal nummers voorzien van een ongekend gelaagde opbouw, die de basale structuur van de stukken echter allerminst vertroebelt.

Het grondgevoel van de schijf blijft daarbij vertrouwd melancholiek, met de gebruikelijke centrale rol voor de heldere, in wanhoop gedrenkte stem van zanger van het eerste uur Jonas Renkse (die op The One You Are Looking For Is Not Here even gezelschap krijgt van Silje Wergeland van The Gathering).

Compactheid

Hoewel de liedjes complexer dan ooit zijn, dijen ze opvallend genoeg niet uit qua lengte, waardoor ze een krachtige en effectieve compactheid behouden en in tegenstelling tot veel 'progressieve' stukken niet verzanden in eindeloos meanderende passages.

Een dergelijke direct aansprekende opzet zou niet alleen de liefhebber van donkere, sfeervolle metal moeten kunnen bekoren. Het is dan ook te hopen dat dit ijzersterke album tevens zijn weg vindt naar de bredere rockechelons.


Katatonia staat op 9 december in Bibelot, Dordrecht.