De samenstellers van wereldmuzieklabel Putumayo leggen op Arabic Beat de link tussen de technologie die gebruikt werd tijdens de Arabische Lente en de popmuziek uit die regio.

Nu moet gezegd worden dat er geen artiesten uit Tunesië, Egypte, Libië of Yemen dit album sieren, dus de vergelijking die Putumayo in het cd-boekje maakt gaat wellicht niet helemaal op. De urgentie van deze liedjes is dan ook nergens zo groot als op bijvoorbeeld het uitstekende Songs For Desert Refugees (Malinese muzikanten).

Hoewel alle artiesten hun wortels hebben in de Arabische wereld, zijn op dit album ook strikt genomen niet enkel exotische ritmes te horen. Veel van de artiesten op Arabic Beat zijn werkzaam en woonachtig in Europese landen als Duitsland, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en zelfs België, waardoor invloeden uit Westerse popmuziek voor de hand liggen.

Zo klinken rumba en flamenco door in nummers van de Algerijnse artiesten Djamel Laroussi en Nour, alsmede van de Syrië afkomstige Zein Al-Jundi. Choubène stoeit met funk, Watcha Clan met elektronische muziek en de popballad van Samira Said hangt melodisch gezien zelfs tamelijk dicht tegen moderne fadomuziek aan.

Opera

De meest frappante bijdrages zijn die van de Marokkaanse artiesten Ahmed Soultan en Jalal El Hamdaoui. Itim van Soultan is een soulvolle R&B-song, met gitaarpartijen die aan The Isley Brothers refereren, terwijl het motief uit Sidi H’bibi van El Hamdaoui geënt is op Polovtsian Dance, uit de opera Prince Igor van de Russische componist Alexander Borodin.

Zelfs in de wat conventionelere nummers van Cheb Amar en Ali Slimani sluimeren ritmes en beats die niet direct gecategoriseerd worden als afkomstig uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika. De albumtitel zou daarom als incorrect beschouwd kunnen worden, al levert Putumayo wederom een fraaie verzameling etnische pop af.