Binnen de psychologie wordt de kleur geel geassocieerd met energie, vreugde, levenslust en diepe betrokkenheid voor de directe omgeving. Rowwen Hèze had voor zijn achtste langspeler geen toepasselijkere titel kunnen kiezen.

Geal ('Geel') is het eerste volledig nieuwe album van Rowwen Hèze sinds Rodus & Lucius uit 2006. In de tussentijd verschenen nog het livealbum Saus (opnames uit de gelijknamige theatertournee), Zilver (met enkele nieuwe liedjes) en het met aparte opnames gevulde compilatiealbum Manne Van Staal (wederom met wat nieuw werk).

Maar op een plaat met enkel nieuwe nummers hebben fans bijna zes jaar moeten wachten. Met twaalf verse liedjes stilt Rowwen Hèze de honger van zijn fans. Vooral liefhebbers van het oude werk worden tevreden gesteld, omdat de nieuwe stukken veel doen denken aan de nummers op de albums Station America en Zondag In ’t Zuiden.

Wat vooral opvalt, is dat zanger en liedjesschrijver Jack Poels positiever gestemd is dan op de voorgaande studioalbums Rodus & Lucius en Dageraad. Zijn hervonden geluk en observaties tijdens een rondreis door Azië weerklinken duidelijk op Geal, dat een onbezorgdheid uitstraalt die Rowwen Hèze sinds Vandaag uit 2000 wat kwijt was geraakt.

Alledaags

Het lijkt alsof Poels door zijn reis, waar hij kennisnam van lokale levenswijsheden, weer dichterbij zichzelf is gekomen en met een andere, gekleurde blik naar zijn eigen belevingswereld kijkt. Het vertaalt zich niet in gefilosofeer over de grote dingen in het leven, maar Poels bezingt juist kleine, alledaagse dingen die hem verblijden.

De productie van accordeonist Tren van Enckevort is meer dan voorheen klein en spaarzaam gehouden, vooral in het vederlichte Treurig Liedje en het lijzige Deze Daag. Rowwen Hèze heeft zich losgemaakt van het gewicht dat het de laatste tien jaar meesleepte en keert terug naar de kern. Vol levensvreugde onderweg naar later.