Achter hun zoete liedjes en lieve melodieën ging veel tragiek schuil, maar dat contrast is juist datgene waardoor de leden van The Mamas And The Papas veertig jaar later nog altijd tot de verbeelding spreken.

The Mamas And The Papas was een Amerikaans kwartet bestaan uit John Philips, zijn vrouw Michelle Philips, ‘Mama’ Cass Elliot en Denny Doherty. De band bestond slecht van 1965 tot en met 1968 (met een eenmalige reünie in 1971 vanwege een contractuele verplichting), maar toch is zijn nalatenschap immens te noemen.

Niet enkel bracht de zanggroep de wereld hits als California Dreamin’, Creeque Alley, Dedicated To The One I Love, Twelve Thirty (Young Girls Are Coming To The Canyon) en Monday, Monday, maar The Mamas And The Papas wordt ook gezien als een van de belangrijkste westkustgroepen van de VS, naast onder meer The Beach Boys.

Het verzamelalbum Collected zet in drie cd’s de geschiedenis van The Mamas And The Papas uiteen middels veertig van de ongeveer 65 nummers die de band opnam en nog eens 24 tracks bestaande uit solomateriaal van de bandleden en opnames die de groep maakte met Barry McGuire (waaronder zijn versies van Yesterday en California Dreamin’).

Soulhits

Collected biedt een redelijk compleet edoch goed te behappen inzicht van de carrière van de vier muzikanten, met aandacht voor prachtliedjes als Dancing Bear, For The Love Of Ivy en het leuke Straight Shooter. Ook interessant is het om te horen hoe de band omging met indertijd actuele soulhits als My Girl en Dancing In The Streets.

De zeven songs van McGuire, met The Mamas And The Papas op achtergrondzang, zijn verhoudingsgewijs wat veel, hoewel verre van onaangenaam. Ook het solowerk van Mama Cass en het enige nog overlevende lid Michelle Philips zijn bijzonder mooi en tonen aan waarom ze tot de belangrijkste stemmen van een generatie behoorden.