Wat platenfirma’s Blue Note en Chess voor respectievelijk jazz en blues betekenden, kwam overeen met de importantie van Vanguard Records voor folk. Vanguard was de katalysator achter de folkrevival van de jaren zestig.

Platenmaatschappij Vanguard Records werd in 1950 opgericht door de broers Seymour en Maynard Solomon. Net als Blue Note en Chess bracht ook Vanguard jazz- en bluesmuziek uit, maar specialiseerde zich naar mate de jaren vijftig vorderden steeds meer op folk, waardoor het een belangrijke positie verwierf.

Medio jaren zestig was er een opleving van het genre, waar Vanguard een groot aandeel in had. Zo zat Vanguard bovenop de folkscene in Greenwich, dat jonge liedsmeden voortbracht als Eric Andersen, Patrick Sky, Phil Ochs en uiteraard Bob Dylan. Dit zonder bluesmuzikanten als Doc Watson en Buddy Guy uit het oog te verliezen.

Allen zijn vertegenwoordigd op Make It Your Sound, Make It Your Scene: Vanguard Records & The 1960s Musical Revolution. Strikt genomen zijn niet alle opnames uit de jaren zestig, maar ook van daarvoor en kort daarna. Daardoor schetsen de samenstellers een mooi beeld van hoe het begon en waarin het uitmondde.

Oreo

Van zijn vroege wortels in blues en gospel (Big Bill Broonzy, The Swan Silvertones, The Golden Gate Quartet) tot aan de latere psychedelische en folkrock (The Serpent Power, Frost), deze 4-cd-box laat goed horen waar Vanguard voor stond. Maar net als bij een Oreo is datgene wat er tussenin geklemd zit het lekkerste.

In dit geval zijn dat mooie folkliedjes van onder meer Ian & Silvia, Joan Baez, Pete Seeger (ook met The Weavers), Odetta, Cisco Houston en Tom Paxton. Mede middels diverse liveopnames van het Newport Folk Festival laat deze box de artiesten van hun meest integere kant horen. Mumford & Sons zou hier eens naar moeten luisteren.