Het hoogtepunt van de zomerperiode is voor velen Radio Tour De France op Radio 1, waarin niet alleen de etappes verslagen worden, maar ook zomerse muziek wordt gedraaid. Die sfeer is nu op cd gevangen.

Het idee voor het compilatiealbum met wielersongs ontstond niet bij muzikanten, maar bij NUsport-redacteur Nando Boers, televisiemaker Dirk Jan Roeleven (NTR, VPRO) en columnist Bert Wagendorp, tijdens een feestje van uitgeverij L.J. Veen in Amsterdam. Platenmaatschappij Excelsior Recordings werd benaderd met het idee.

Toch werd al gauw besloten dat het album niet louter een Randstadaangelegenheid zou worden. Zo werd het album in acht dagen tijd opgenomen in Sporthuis Hubert in het Noord-Brabantse kerkdorp Sint Willebrord, woonplaats van wielrenners als Wim van Est, Wout en Rini Wagtmans, Marinus Valentijn en Jacques Hanegraaf.

De Sint Willebrord Sessies, Vol 1.: Sporthuis Hubert is daardoor een plaat met een sterk Brabantse tint geworden. De uit Sint Willebrord afkomstige Corry Konings en De Elektronica’s zijn niet gevraagd om mee te werken, maar wel de Brabo’s Guus Meeuwis, JW Roy en Gerard van Maasakkers, alsmede andere landgenoten.

Passie

Eindhovenaar JW Roy stelde de band samen die het album heeft ingespeeld, hetgeen resulteert in een geraffineerde mix van folk, country en kleinkunst. De passie die de wielersport met zich meebrengt wordt poëtisch bezongen door de prominente vocalisten, hoewel Tröckener Kecks-frontman Rick de Leeuw zijn tekst juist gesproken voordraagt.

Behalve bezinning, in de introverte liedjes van Freek de Jonge en JW Roy, is er ook plek voor het volkse, Bourgondische karakter van de Tour, zoals weerspiegeld in het nummer van Vlaming Guido Belcanto en in het grappige liedje van Joost Prinsen en Frank Lammers. "Het leven is een kermiskoers", zingen Lammers en Prinsen. "Een rondje om de kerk."