In september van dit jaar is het een kwart eeuw geleden dat reggaezanger Peter Tosh van het leven werd beroofd. Om zijn leven en werk te vieren, is een groot deel van zijn oeuvre verzameld op een 6-cd-box.

Peter Tosh was tussen 1963 en 1974 lid van The Wailers en werkte derhalve veel samen met Bob Marley. Na de documentaire Marley en diens gelijknamige soundtrack laaide de interesse voor Marley weer op, maar ook het repertoire van Tosh mag er zijn. Maarliefst 75 nummers zijn gebundeld op Peter Tosh 1978-1987.

Deze uitgebreide box bevat de vijf albums die Tosh opnam voor het platenlabel van The Rolling Stones (en later EMI), waaronder de klassieker Bush Doctor uit 1978. Dat is tevens het meest traditionele reggaealbum uit dit carrièreoverzicht, want opvolgers Mystic Man en Wanted Dread And Alive bevatten disco- en popinvloeden.

Toch gaat het geflirt met de populairste stijlen van die tijd niet ten koste van de integriteit van de liedjes van Peter Tosh. In 1983 wijdde hij een groot deel van zijn album Mama Africa aan de problematiek op het Afrikaanse continent, jaren voordat artiesten als Bob Geldof en Paul Simon (Graceland) ermee geassocieerd werden.

Conflicten

Op het laatste album voor zijn dood, No Nuclear War uit 1987, spreekt Tosh zich uit tegen de grote conflicten van die tijd, waaronder Apartheid en de nucleaire wapenwedloop. Toch is het album lang niet zo sterk als zijn voorganger. De eerste twee soloalbums van Tosh, Legalize It en Equal Rights, ontbreken overigens hier.

Dat gemis wordt ruimschoots gecompenseerd door de inclusie van het volledige livealbum Captured Live uit 1984, een schijfje vol B-kantjes, singleversies en remixen, plus een nooit eerder uitgebracht concert uit 1983 (opgenomen door BBC). Peter Tosh is begrijpelijkerwijs niet het icoon dat Bob Marley is, al kunnen reggaeliefhebbers niet om hem heen.