"The heat is on, the heat is awful", zong Eagles-lid Glenn Frey in 1984. Terwijl de zomer van 2012 tot dusver een behoorlijk druilerige bedoening is, komt Frey met een plaat die beter past bij het herfstige weer van de afgelopen weken.

Glenn Frey is een van de kernleden van de Amerikaanse rockband Eagles en leende zijn vocalen aan een aantal van de bekendste liedjes van die formatie, waaronder New Kid In Town en Tequila Sunrise. Solo had hij grote hits met The Heat Is On (uit de speelfilm Beverly Hills Cop) en You Belong To The City (uit de serie Miami Vice).

Na drie succesvolle soloalbums in de jaren tachtig, flopte zijn vierde album Strange Weather jammerlijk in 1992. Na twintig jaar brengt Frey nu weer een nieuw album uit, getiteld After Hours. Dat is exact dezelfde tijdspanne die er zat tussen het vorige en het meest recente album van Eagles-collega Joe Walsh, het recente Analog Man.

Waar Walsh echter voortborduurt op zijn werk van ruim twintig jaar geleden, volgt Frey het pad van die andere oude rocker, Rod Stewart, die een renaissance beleefde als crooner van jazzstandards en swingmateriaal. De stem van Glenn Frey blijkt uiterst geschikt voor beroemde nummers als For Sentimental Reasons en Route 66.

Popcomponisten

Toch kiest Frey niet enkel voor de voor de handliggende en uitgekauwde composities uit het Great American Songbook, maar ook iets minder bekendere liedjes alsmede werk van popcomponisten als Randy Newman en Burt Bacharach. Vooral zeer geslaagd is Freys intieme uitvoering van het Beach Boys-nummer Caroline, No.

Als misschien wel de beste vocalist van Eagles is het solorepertoire van Frey altijd wat onopgemerkt gebleven naast dat van Don Henley, maar After Hours toont de veelzijdigheid van de man aan. Het grote publiek zal door After Hours niet snel teruggrijpen op Freys oude werk, al is dit album erg fijn voor regenachtige zomerdagen.