Nu de rockgoden uit vervlogen tijden weer volop in de aandacht staan, proberen de mindere goden eveneens weer een plekje in de spotlight te bemachtigen. Zo ook hardrockzangeres en zelfbenoemd metalkoningin Lita Ford.

Lita Ford verwierf faam als leadgitariste van de meidenband The Runaways, in Nederland vooral bekend van de single Cherry Bomb. In 1983 bracht Ford haar weinig succesvolle eerste soloplaat uit, maar haar derde album Lita uit 1988 deed het goed aan weerszijden van de Atlantische Oceaan, met zowaar twee hits.

In 1991 werd Fords mix van glamrock en heavy metal als pompeus en achterhaald beschouwd, na de doorbraak van grungeartiesten als Nirvana en Soundgarden, het plotselinge mainstreamsucces van Metallica en de evolutie van Bon Jovi en Bryan Adams tot stadionrockers en arena-acts. Hairmetal was passé, over en uit.

Maar zoals zoveel oude rockartiesten die in de jaren negentig hun plaatverkopen in elkaar zagen storten, keerde ook Lita Ford uiteindelijk terug. Living Like A Runaway is het tweede album sinds haar terugkeer in 2009 met Wicked Wonderland. Na haar scheiding van producer Jim Gilette, produceert Gary Hoey haar achtste album.

Eendimensionaal

Living Like A Runaway, dat in de titel uiteraard refereert aan Fords vroegere bandje, is overwegend adequaat geproduceerd en bevat een handvol aardige doch zwaar gedateerde hardrockliedjes. Behalve dat Ford ongegeneerd bestaande gitaarriffs nabootst, is het eindresultaat behoorlijk eendimensionaal en welhaast een pastiche.

Zo zal iedereen die bekend is met het Bon Jovi-album Keep The Faith in Mother het liedje If I Was Your Mother herkennen, terwijl verspreid over de tien nummers minstens evenzoveel andere artiesten aanwijsbaar zijn als bron. Lita Ford is nog altijd een stoere tante, maar dit album is niet meer dan een aaneenschakeling van suffe clichés.