Wie dacht dat Black Crowes-zanger Chris Robinson uitgekraaid was nadat zijn band verleden zomer zijn reünietournee beëindigde, heeft het mis. Nog geen jaar na dato heeft hij een nieuwe formatie.

Na de reünie van The Black Crowes was frontman Chris Robinson toe aan een nieuwe uitdaging. Hij formeerde een nieuwe band met Black Crowes-toetsenist Adam MacDougall, Burning Tree-bassist Mark Dutton, Sha Na Na-drummer George Sluppick en gitarist Neal Casal van The Cardinals (begeleidingsband Ryan Adams).

Nu stond The Black Crowes al bekend als een jamband, die nummers vooral live lang wist uit te rekken, maar met Chris Robinson Brotherhood doet de voormalig zanger van de populaire rockband dat nog eens dunnetjes over. Zo bevat het debuut Big Moon Ritual slechts zeven nummers, die samen een goed uur in beslag nemen.

Het openingsnummer Tulsa Yesterday heeft al meteen de langste speelduur van alle songs; bijna twaalf minuten. In die tijdspanne biedt Chris Robinson Brotherhood een sterk staaltje psychedelische bluesrock met lange, avontuurlijke solo’s. Toch wordt het gesoleer nergens saai, vanwege een prettig klankbeeld en een gedegen opbouw.

Behapbaar

Je moet dus wel al een liefhebber zijn van classic rock in al zijn vormen zijn wil je dit album kunnen waarderen, want de band maakt beslist geen beknopte radiohitjes. Toch zijn nummers als Rosalee en Star Or Stone ondanks hun aanzienlijke lengte zeer behapbaar, zeker voor fans van Lynyrd Skynyrd, Deep Purple en The Allman Brothers Band.

Verwacht echter geen stevige hardrock van Big Moon Ritual, want hoewel Chris Robinson Brotherhood weldegelijk elementen uit dat genre leent, is de plaat over de hele breedte vooral erg gemoedelijk en een enkele keer zelfs gezapig. Maar juist daardoor is het een welkome aanvulling op het retrogitaargeweld van de laatste tijd.