Eerder dit jaar waren de zogenaamde bangalijsten in het nieuws. Lijstjes met daarop meisjes die seks zouden hebben in ruil voor kleding of drank. Patti Smith staat op nummer 1 van de artistieke bangalijst van acteur Johnny Depp.

Patti Smith, alias de Godmother Of Punk, brak in 1975 door met haar debuutalbum Horses. In 1978 scoorde ze een wereldhit met het door Bruce Springsteen geschreven Because The Night, dat in de decennia daarna nog in diverse uitvoeringen de hitparades zou bereiken. Inmiddels in Smith toe aan haar elfde plaat.

"Cree o explota", staat er op de achterzijde van de hoes onder de albumtitel te lezen. Het is Spaans voor "maakt of exploiteert". Het is een soort terugkerende thematiek in de teksten van de plaat, waarop Smith onder meer verhaalt over kunst en sociale onderwerpen of juist de samenhang tussen die twee.

Banga gaat in zekere zin over ontdekkingsreizen, in letterlijke en figuurlijke zin. In opener Amerigo en het ruim tien minuten durende Constantine’s Dream refereert ze aan de ontdekkers van de Nieuwe Wereld, terwijl ze creatieve geesten eert in This Is The Girl (zangeres Amy Winehouse), Maria (filmster Maria Schneider) en Tarkovy (The Second Stop Is Jupiter) (filmmaker Andrej Tarkovski).

Hond

Ook literatuur vormt zoals gebruikelijk weer een inspiratiebron voor Smith. Zo gaat het titelnummer over de hond van Pontius Pilates, zoals beschreven in De Meester En Margarita van Michail Boelgakov. De enige cover op het album is een ontroerende, ingetogen uitvoering van Neil Youngs prijsnummer After The Goldrush.

Fans zullen opmerken dat Banga in muzikaal opzicht in zijn geheel conservatiever is dan veel van diens voorgangers, maar zelfs met deze conventionelere aanpak weet Patti Smith nog altijd te verrassen. Of wellicht juist daardoor. Johnny Depp vertoont zijn muzikale kunnen in het titelnummer, al mag dat verder geen naam hebben.